Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tablica - Ściana Płaczu czy pole do popisu?
Jako, że zbliżam się do końca liceum, naszła mnie myśl, żeby podsumować sobie cały okres dotychczasowej nauki. Jedna rzecz wydaje mi się dość ciekawa. Chodzenie do tablicy. Wielu nauczycieli już miałem i udało mi się wyróżnić dwa ich typy:
1) Tablica to miejsce jak najgorszych, niedających sobie rady z niczym.
2) Krulowie nauki + tablica to idealne połączenie.

Każda z metod ma wady i zalety. W pierwszym przypadku nauczyciel "straci" sporo lekcji na jednego ucznia, jednak jest duża szansa na to, że czegoś się owy osobnik nauczy. W drugim nauczyciel nie musi się wysilać, uczeń sam robi wszystko, lekcja idzie szybko i można więcej materiału przerobić, jednak słabsi uczniowie pozostali w stanie błogiej nieświadomości i zostają z tym sami.

Uważam, że metoda nr. 2 jest dość kiepska, bo szkoła chyba jest po to, żeby coś z niej wynieść a nie tylko zaliczyć i zapomnieć. A jakie jest Wasze zdanie? Do tablicy powinni chodzić głównie słabsi czy raczej Ci najmądrzejsi?
Reply
nikt nie powinien chodzic do tablicy
temat babka omawia
notatki do zeszytu
2x
3x
4x
5x
i do domu
Reply
Nie wiem nie chodzę do szkoły ;<
Reply
Zależy od nauczyciela, ale u mnie w większości potrafią wytłumaczyć właśnie przy tablicy. Co z tego jak napiszesz 10 stron notatek jak nie wiesz co piszesz? Na sprawdzianie też trzeba coś umieć.
Reply
no to niech nauczyciel pisze na tablicy a nie uczen
umie wytlumaczyc + uczen chce zrozumiec to sie nauczy na sprawdzian
Reply
Rainbow 
Do tablicy powinien chodzić losowo wybrany uczeń lub ten który się zgłosi.
Na przyszłość:
- nr bez kropki (chyba, że skrót ma być od numeru itd.)
- królowie z „ó” zamkniętym (jeśli jest to celowe działanie [przedstawienie tej królewskości w sposób ironiczny] to można tak napisać)
Reply
Trening czyni mistrza, aczkolwiek nikt się nie pogniewa jak nauczyciel nie zada czegoś do roboty Smile
Reply
Ja nigdy nie spotkałem się z typem nauczyciela z tych dwóch których wymieniłeś. U mnie jest tak, że uczniowie chodzą po kolei i według mnie, jest to najlepszy sposób na chodzenie do tablicy.
Reply
Question 
U mnie do tablicy prawie zawsze brani są gorsi uczniowie. Albo tacy, którzy przeszkadzają w prowadzeniu lekcji. Szczerze to mi to jest obojętne kto i po co idzie do tablicy. Sam robię indywidualnie zadania w zeszycie i przy tablicy może byłem z 4 razy w tym roku.
Reply
krul oftopa z cb
Reply

Forum Jump:

Users browsing this thread: 1 Guest(s)